Een whitepaper: Over prolactine

Wist je dat prolactine vrijkomt bij stress? Dus dat zou betekenen dat stress melkproductie zou kunnen verhogen. Of dat je de prolactine piek in de nacht ook zou kunnen interpreteren als vrijbrief om je baby door te laten slapen?

Ik dacht even snel voor mijn boek een bijlage te schrijven over prolactine: het is het hormoon dat melk maakt (pro = voor, lact = melk), het piekt na de bevalling, daalt daarna tot iets boven baselevel en dus moet je in de eerste dagen veel voeden om genoeg melk te maken. Simpel dacht ik.

Tot ik voorbij de gewone boeken en teksten de wetenschappelijke literatuur in dook. Er blijkt een kloof tussen de gewone informatie over prolactine en de wetenschappelijke onderzoeken ernaar. En toen werd het schrijven van een simpele bijlage een interessante, vertragende zoektocht die nog niet is afgerond. Er is dus een forse literatuurlijst bij dit artikel.

whitepaper prolactine

Wetenschappelijk onderzoek focust voor een belangrijk deel op het effect van prolactine op moederlijk gedrag, psychische stoornissen en effecten op metabole gezondheid. In de gangbare voorlichting en kennis worden juist die gekoppeld aan oxytocine, het ‘bindings-, knuffel- of liefdes-hormoon’.

Maar er is erg weinig onderzoek naar de rol van prolactine bij melkproductie, en al helemaal weinig onderzoek dat gericht is op het oplossen problemen rond melkproductie. Sterker nog… er lijkt meer bekend over het remmen van prolactine als sprake is van een prolactinoom of bij hyperlactatie dan over hoe prolactine afgifte gestimuleerd kan worden bij te weinig melk.

Opvallend, want (angst/zorg voor) te weinig melk is een van de twee(1) belangrijkste redenen om voortijdig(2) te stoppen met borstvoeding. En wetenschappelijk gaat veel aandacht juist naar de effecten op psychische gezondheid, moeder-kind binding en metabole ziektes.

Tegelijkertijd benoemen de onderzoeken die ik vond in geen enkele conclusie of discussie wat de mogelijke consequenties zijn van de uitkomsten voor niet-voeden door vrouwen. Het onderwerp lijkt met zorg vermeden te worden. Terwijl er wel degelijk consequenties kunnen zijn voor moeders, baby’s en de baby’s die weer moeder worden.

Ik vond het zo interessant dat ik het ook wil delen met degenen die mijn boek (nog) niet gekocht hebben. Dus als je meer wilt lezen download dan hier de Whitepaper Prolactine.

En omdat er zoveel interessants in de artikelen stond heb ik een Prolactine Puzzel Literatuurlijst Plus gemaakt. Daarin vind je per artikel ook citaten die ik interessant vond, en je ziet of ik het volledige artikel te pakken kreeg of alleen de abstract.

Nóg meer lezen over borstvoeding? Mijn boek over borstvoeding voor zorgprofessionals staat online en groeit: Borstvoeding voorbij de Protocollen.