Sinds 2000 werk ik full-time als lactatiekundige. Samen met jullie zoek ik naar oplossingen voor problemen rondom borstvoeding. Bij die ‘technische’ adviezen let ik altijd op het ‘hanteerbaar’ maken van borstvoeding in het dagelijks leven van het gezin.
Van origine ben ik pedagoge. Omdat borstvoeding verder gaat dan het voeden van een kind komt die achtergrond vaak goed van pas. Borstvoeding vraagt net als opvoeden wederzijdse afstemming tussen ouders en kind. Afstemming op groei, op behoeftes, op veranderende omstandigheden.
Zelf ontdekte ik met mijn eigen 3 dochters hoe ingewikkeld borstvoeding kon zijn, en ook hoe fijn het kon worden na de eerste heftige weken.
Borstvoeding is meer dan melk, meer dan een baby voeding geven, meer dan aanleggen.
En we blijven nieuwe dingen leren om de samenwerking tussen ouders en kinderen fijner te maken als het om (borst)voeding gaat. En het blijkt dat ook samen naar flesvoeding kijken vanuit lactatiekundig perspectief voeden fijner kan maken voor alle betrokkenen.
Afgelopen jaren ben ik me toenemend aan het verdiepen in omgaan met spanning en huilen.
De benadering van Thomas Harms spreekt me erg aan vanwege de focus op de nauwe verbondenheid van ouders en kinderen. Ik heb bij hem meerdere cursussen gevolgd: Emotionelle Erste Hilfe I en II en Bindung durch Berührung. Op dit moment gebruik ik die input vooral verweven in mijn consulten. Directe begeleiding bij een baby die extreem huilt of onrustig is, is wel mogelijk maar nog geen standaard onderdeel van mijn aanbod.
Omdat mindfulnes direct aansluit op de methode van Thomas Harms, en omdat het direct aantoonbaar positieve effecten op ouders en kinderen kan hebben heb ik trainingen gevolgd bij het Centrum voor Mindfulness, met name de basistraining en de verdiepingscursus Mindful met je baby.
Daarnaast heb ik basale kennis van MNRI reflexintegratie. En werk ik op in beperkte vorm met Bowenmassage technieken.