Podcast Borstvoeding en werk, wat kan er?

Borstvoeding en werk, wat kán er?

Werk en borstvoeding combineren is een uitdaging voor veel moeders, vooral als je denkt dat je maar twee opties hebt: 100% moedermelk of helemaal stoppen.

In deze podcast laat ik je horen dat er veel manieren zijn om werk en borstvoeding op een plezierige manier te combineren.

Als je een borstvoedende ouder bent die zich afvraagt of en hoe ze borstvoeding en werk zou kunnen én willen combineren maar je weet niet wat er kan tussen struggelen en stoppen dan is deze podcast voor jou.

Zoek op ‘Borstvoeding en werk’ of op ‘Myrte van Lonkhuijsen’ in de podcast-app van jouw keuze.
Of beluister de afleveringen hieronder.

Borstvoeding en werk; wat kan er?

#1 Werk en borstvoeding, wat kan er?

In deze aflevering leggen we de basis voor een prettige manier om werk en borstvoeding vorm te geven. De uitdaging is namelijk dat je hierover gaat nadenken in een periode dat het lastig is om je er iets bij voor te stellen.

Daarom geef ik je een tijdlijn, wat wanneer belangrijk is, vertel ik je hoe je een goede basis legt en hoe het nu precies werkt als je kind drinkt of je de kolf op je borst zet.

De vraag ‘wat kan er?’ is veel interessanter en leuker dan ‘hoe moet het?’. Laten we gaan ontdekken wat er voor jou mogelijk is.

#2 Starten met kolven

Hoe start je met kolfen?

Het begint met de keuze voor een kolf. In deze aflevering zet ik de handigheden en onhandigheden van de diverse soorten kolfapparaten uiteen.

Je hoort wat een normale opbrengst is en wat je kunt doen als je een krappe of juist een ruime melkproductie hebt. En hoe je ermee omgaat, als de melk niet wil stromen.

Daarnaast bespreek ik hoe je de melk bewaart, hoe lang je het bewaart (met een handig ezelsbruggetje om te onthouden) en hoe je test of jouw melk goed te bewaren is.

#3 Kolven, het mentale stuk & kledingkeuzes

Kolven is geen kwestie van kolf op je borst en gaan. Er speelt zich een heel mentaal en hormonaal spel af, waar je bij kolven op je werk rekening mee mag houden om het voor jezelf zo goed mogelijk vorm te geven.

In deze aflevering hoor je hoe je de benodigde oxytocine-stroom kunt aanzetten, hoe je weer uit de kolf-modus komt en welke kledingkeuzes handig zijn en welke niet.

#4 De kant van je baby

De fles kan een uitdaging zijn. Begin rond de 4 tot 6 weken met oefenen met de fles en stop niet als je kindje het kan.

Als de zuigreflex verdwijnt, kan je baby namelijk voor het eerst kiezen of die wel of niet drinkt. Flesweigeren gaat dan ook om willen, niet om kunnen.

Ik geef een aantal tips als je kindje de fles wel weigert, en voor hoe je fijn kunt thuiskomen na je werk die eerste weken. Je baby zal willen bijtanken, zowel met melk als met je aandacht en je lichaam.

#5 Kolven op je werk

Het is zover, je gaat kolven op je werk. Wat kan er?

Je kunt flexibeler zijn als je het idee van altijd 100% kolven wat loslaat. De kolf heeft geen honger, dus vorm een ritme naar jouw omstandigheden.

Kolf in elk geval niet tijdens het autorijden. Van oxytocine word je slaperig en wazig en dat is gevaarlijk.

In deze aflevering hoor je hoe je de benodigde oxytocine-stroom kunt aanzetten, hoe je weer uit de kolf-modus komt en welke kledingkeuzes handig zijn en welke niet.

#6 Borstvoeding en kunstvoeding combineren

Kunstvoeding en borstvoeding combineren voor langere tijd kan heel goed. Je kunt dan kiezen om minder vaak, minder lang of helemaal niet te kolven op je werk.

Borsten en borstvoeding hebben een 24-uursritme. Je kunt het voor elkaar krijgen dat je borsten bijvoorbeeld ’s avonds en ’s nachts veel melk aanmaken en overdag weinig.

In deze aflevering geef ik je een afbouwschema en vertel ik wat je kunt doen als je denkt dat je te weinig melk aanmaakt en wat clusterkolven is.

 

Berekening hoeveelheid melk per voeding

  • In maand 1 en 2: 150 cc per kilo lichaamsgewicht van je kind gedeeld door het aantal voedingen per dag
  • In maand 3 en 4: 130 cc per kilo lichaamsgewicht van je kind gedeeld door het aantal voedingen per dag
  • In maand 5 en 6: 100-110 cc per kilo lichaamsgewicht van je kind gedeeld door het aantal voedingen per dag

#7 Voorraad borstvoeding in je vriezer opbouwen en bewaren

Wat heb je nodig als je een voorraad melk op wilt bouwen in je vriezer, hoe veel heb je nodig en waarom bouw je een voorraad op?

Kolf in elk geval liever voor je kind, dan voor je vriezer. Focus je op een plezierig samenleven in je gezin. Bedenk ook hoe belangrijk het voor je is dat je kind wel of geen kunstvoeding krijgt.

Ga je beginnen met een voorraad, test dan of jouw melk goed te bewaren is. Bij sommigen is het enzym lipase overactief waardoor de melk snel vies wordt.

#8 Meditatie voor kolven – van werkmodus in mama-modus en weer terug

Deze meditatie helpt je om vanuit de werkmodus in de mama-modus te stappen, zodat de melk gaat stromen en je een fijn kolfmoment ervaart.

Ik neem je mee in wat je kunt doen, waar je ontspanning vindt en hoe je in de kolfmodus komt, zodat de juiste hormonen de ruimte krijgen.

Je kunt de audio halverwege op pauze zetten en als je klaar bent met kolven weer verder afspelen om juist vanuit de kolfmodus weer in werkmodus te komen, en te zorgen dat de oxytocine-stroom sneller stopt.

***

Deze podcast helpt borstvoedende ouders om de combinatie borstvoeding en werk zo prettig mogelijk vorm te geven. Want de vraag ‘wat kan er?’ is interessanter dan ‘hoe moet het?’

In deze afleveringen geeft Myrte van Lonkhuijsen, met meer dan 20 jaar ervaring als lactatiekundige, een creatieve kijk op het combineren van werk en borstvoeding.