Een nieuwe echte regeldag

Zullen we de oude regeldagen vervangen door een nieuwe? Een die echt gaat over inregelen van melkproductie?

Het begrip regeldagen is ingeburgerd maar lijkt niet helemaal te kloppen.

Het idee dat de baby op die dagen de productie moet bijsturen door een paar dagen lang heel veel te drinken klinkt logisch. De baby wordt groter dus heeft meer voeding nodig. Maar we zien het ook gebeuren bij moeders die eerder te veel dan te weinig melk hebben. En bij baby’s die de curve vrolijk uitgroeien. Kortom bij moeders en kinderen waarbij het niet om een behoefte aan meer melk lijkt te gaan.

En om het nog wat ingewikkelder te maken heeft een baby misschien helemaal niet zo veel meer melk nodig als hij of zij groter wordt.

Myrte van Lonkhuijsen Lactatiekundige
Die klassieke regeldagen rond dag 12, week 6 en maand 3 lijken dus niet met honger te maken te hebben. Het zijn waarschijnlijk meer ontwikkelingsmomenten waarop de baby uit zijn of haar doen is en veiligheid en troost zoekt.

Maar er is wel een echt regelmoment, en dat wordt nu nog niet gezien als regeldag.

De 2e nacht na de geboorte en de 3e dag lijken veel baby’s ineens onverzadigbaar. En moet de melkproductie van het kostbare colostrum omschakelen naar de overvloed van ‘gewone’ moedermelk. Dát is dus een echte regeldag.

Bij de vertrouwde regeldagen is de oplossing bekend en geaccepteerd. Een of meer dagen even lekker vaak voeden en dan is het probleem (wat het dan ook was) weer opgelost.

Stel nou dat we die regeldag in de kraamweek ook zo gaan zien. En we dus moeder aanraden lekker op de bank te blijven liggen met haar kind. En die baby vaak te voeden. Stel nou dat we dat voorstellen in plaats van beginnen met bijvoeden van de baby, of extra kolven. En dan gaan we de moeder bijvoeden met lekkere hapjes. Zodat zij haar kind kan voeden.

Want die 2e nacht / 3e dag is wél echt een regeldag. Tijd om het beestje bij de naam te noemen.