Alleen deels afbouwen, dat kan ook

Online blijkt veel informatie over volledig en snél afbouwen van borstvoeding naar flesvoeding te vinden. Het is moeilijk om informatie te vinden over alleen de dag-voedingen stoppen, maar ’s avonds, ’s nachts en ’s ochtends blijven voeden. Terwijl dat echt kan. En als je in principe een goede melkproductie hebt kun je het mogelijk lang zo blijven doen. Bij sommige vrouwen zal melkproductie snel afnemen, maar ook daar is vaak iets aan te doen.
Hoe ouder je baby is hoe groter de kans dat je melkproductie goed blijft als je zo weinig voedingen geeft. Dus als je wilt blijven combineren dan is het aan te raden om pas te beginnen met dagvoedingen afbouwen als je baby ouder is dan 3 maanden.

Ideaal zou zijn als je de eerste 1 á 2 weken op je werk wel kolft, of in elk geval 1 x per werkdag. Zo geef je je lichaam de kans om te wennen aan werken en voeden tegelijk. Er kunnen dan 2 dingen gebeuren:

  • Kolven op jouw werk is voor jou echt geen doen: dan ga je met dit plan verder afbouwen.
  • Kolven valt reuze mee, en die extra pauze is niet zo gek. Dan ga je er nog even mee door en pak je dit plan alsnog weer op als je daar behoefte aan krijgt.

Let op:
Als je overdag geen voeding geeft dan zijn de eerste 6 maanden nachtvoedingen waarschijnlijk echt nodig om productie gaande te houden. Als je kind ’s nachts geen voeding krijgt zal bij 2 á 3 voedingen per etmaal en 2 x > 8 uur tussen voedingen in je melkproductie waarschijnlijk te snel terug lopen. Na 6 tot 9 maanden zijn er vrouwen die zelfs 1 á 2 voedingen per dag met plezier kunnen blijven geven.

In dit schema bouw je 3 voedingen achter elkaar af, zodat je tijdens werktijden niet voedt of kolft. Dat betekent dat je iets langzamer moet afbouwen, 1 per week in plaats van 1 voeding per 4 á 6 dagen.

Met afbouwen van dagvoedingen ziet dat er als volgt uit:

Schema dagvoedingen afbouwen

* Dit kan ook pas weken later zijn. Het staat hier voor 3 weken, maar die stappen kun je spreiden over maanden tijd als je dat wilt.
** Je kunt ochtend- en middagblok ook omwisselen, dus eerst de middag en dan de ochtend.
*** (klik afbeelding hieronder):

Schema flesvoeding berekenen
Het werkt vaak goed om in tijdsblokken te denken en niet in voedingstijden.Veel baby’s hebben geen vaste voedingstijden en dat hoeft ook niet.

Voor afbouwen van de blokken tussen 19-24 uur, en tussen 24-6 uur geldt hetzelfde principe als hierboven. Veel baby’s clusteren ’s avonds en zijn ’s nachts onvoorspelbaar. Beschouw die tijden dus als voedingsblokken: als één voeding afbouwen, ongeacht hoe vaak je kind wil drinken. Dus in die tijd geen borst geven maar fles, en alleen de spanning afkolven als echt nodig.
Mocht je merken dat na stoppen van de 3 dagvoedingen ineens je melkproductie enorm terugloopt dan kun je dat terug reguleren door een paar dagen rond de voedingen die je wél wilt blijven geven de borst wat vaker aan te bieden of extra te kolven.

En als je echt het idee hebt dat productie te snel terugloopt geef dan op je vrije dagen midden op de dag toch weer de borst of kolf even als je dat prettiger vindt. Gewoon even, ook al komt er misschien weinig. Voor het plezier, zolang je kind aangeeft dat het leuk is of zolang je melk in de kolf ziet stromen. Nét dat zetje aan je lichaam om te merken dat er toch echt nog melk nodig is.

Kolfschema’s en zeker afbouwschema’s gaan meestal over 6 voedingen. Maar wat als je kind nog (heel gewoon) 8 x of vaker drinkt? Je kunt kiezen om dan op je werk 4 x te kolven, maar je kunt ook kijken of het lukt met 2 x:

Schema kolven bij 8 voedingen
Wanneer hulp vragen?
 

  • Als je 1 borst per voeding geeft, dan is het net iets meer puzzelen soms.
  • Als je kwetsbaar bent voor borstontsteking.
  • Als je het niet voor je ziet of je hebt nog veel vragen.