Kunstvoeding geven als je borstvoeding had willen geven

Als je overgaat van borstvoeding op flesvoeding met kunstvoeding dan betekent dat niet dat je alles wat borstvoeding zo mooi zou kunnen maken kwijt hoeft te raken.

Stoppen met borstvoeding geven kan een goed en nodig besluit zijn, ook als je graag (langer) had willen voeden. Er zijn genoeg redenen waarom je eerder stopt dan jij van plan was. Ook de begeleiding daarvan hoort bij mijn werk als lactatiekundige.

Ik merk vaak dat bij die overgang dan maar meteen alles wat bij borstvoeding lijkt te horen losgelaten wordt. Dat kan natuurlijk. Maar het hoeft niet.

Borst naar fles Myrte van Lonkhuijsen lactatiekundige

Als je overgaat op kunstvoeding dan kan dat betekenen dat:

  • voeden op verzoek voeden op schema wordt,
  • lichaamstaal proberen te begrijpen wordt vervangen door de hoeveelheid voeding aanpassen en andere voeding te kiezen.
  • veel huidcontact met steeds dezelfde volwassene verandert in voeding door veel meer verschillende mensen.

Als dat gebeurt met zorg en liefde zal het met je baby prima gaan.

Maar als je als moeder/ouders merkt dat je er verdrietig van wordt dan is het zaak om zorgvuldig keuzes te maken. Zodat je behoudt wat kostbaar was aan borstvoeding geven, zonder de stress die maakte dat je eerder stopte dan je van plan was. En ook dat kan.

Bedenk eens wat jij mist of gaat missen als je overgaat op kunstvoeding. En kijk eens of jullie daar een draai aan kunt geven zodat je vast kunt houden wat belangrijk is. Hieronder staan een paar voorbeelden, gebruik ze ter inspiratie?

De kunstvoeding kiezen:

Als op het pak staat ‘volledige zuigelingenvoeding’ dan voldoet dat pak/merk aan alle eisen die Europees zijn vastgesteld. Als uit onderzoeken blijkt dat een bepaald bestanddeel duidelijk grote gezondheidseffecten heeft dan wordt dat verplicht gesteld voor alle kunstvoeding. Dus je kunt gewoon basis pak 1 kopen, en dat het hele eerste levensjaar gebruiken. Je mag ook van merk wisselen als je dat wilt, en een A-merk is niet beter dan een huismerk.

Alleen als je kind echt allergisch is kan speciale kunstvoeding nodig zijn. Bespreek dat met consultatiebureau en kinderarts als nodig.

Lichaamscontact met je kind

Als je graag borstvoeding had willen geven om je kind zo dicht bij je te hebben ga dan kijken hoe je dat kunt doen met de fles:

Geef de fles dicht tegen je aan en kies er bewust voor niet op je telefoon te kijken tijdens het voeden.

Ga op andere momenten huidcontact geven:

  • samen douchen, of in bad als dat (weer) kan
  • volg een cursus babymassage, dat kan steeds vaker online
  • draag hem of haar veel, investeer in een fijne drager als het kan

Als je je kind (nog) niet wilt delen

Borstvoeding maakt dat je kind altijd weer bij jou is. Als dát is wat jij mist als je flesvoeding geeft, spreek dan af met je partner dat jullie enige 2 zijn die de voeding geven de eerste periode. En dat een ander dat pas gaat doen als jij dat vraagt omdat jij dat wilt. Niet eerder.

 

Voeden op verzoek met de fles

Als je vaste voedingstijden loslaat kun je ook met de fles op verzoek voeden. Het grote risico is dan óvervoeden. Dus hou dan niet de standaard hoeveelheden aan die op het pak staan.

Reken het door. Globaal kun je deze som aanhouden:

  • 0-2 maanden 150 cc x gewicht van je kind in kilo’s gedeeld door het aantal voedingen.
  • 3-4 maanden 130 cc x gewicht van je kind in kilo’s gedeeld door het aantal voedingen.
  • 5-6 maanden 110 cc x gewicht van je kind in kilo’s gedeeld door het aantal voedingen.

Dus voor een kind van 5,2 kilo van 4 maanden is dat bij 6 en bij 9 voedingen

  • 130 x 5,2 / 6 = 112 cc per voeding.
  • 130 x 5,2 / 9 = 75 cc per voeding.

Komt je kind na lang slapen dan geef je de grootste hoeveelheid, komt het al na 1,5 uur dan krijg het de kleinste hoeveelheid.

Vaker kleine beetjes geven hoeft overigens niet meer tijd te kosten:

  • 6 x een grote voeding, en daarna 30 minuten omhoog houden = 6 x 40 minuten = 240 minuten per etmaal.
  • 8 x een kleinere voeding, even 10 min overeind houden = 8 x 20 minuten = 160 minuten per etmaal.

Lichaamstaal gebruiken in plaats van schema’s

Om op verzoek te kunnen voeden is kijken naar lichaamstaal bij je baby belangrijk. Dat betekent dat je gaat kijken naar hoe je baby aangeeft:

  • dat hij of zij honger heeft
  • maar ook hoe je kunt zien dat hij of zij een pauze wil
  • of zij/hij genoeg gedronken heeft
  • of moe is
  • of zelfs te veel gedronken heeft

Voeding is een belangrijk deel van het leven van je baby, maar niet het enige. En net als bij volwassenen is eten meer dan alleen ‘genoeg binnen krijgen’. Soms eten we wat eerder, soms wat later. Soms te veel als we stress hebben.

Soms wil je baby wat vaker drinken. Bij spanning door een drukke dag, of als hij of zij veel nieuwe dingen aan het leren is. Dat kan door flesvoeding op verzoek te geven: w8l je kind wat vaker dan geef je minder per keer.

Maar het kan ook zijn dat je kind vooral aandacht van je wil. Even niet alleen in bed liggen maar bij jou zijn. Misschien wil hij of zij wel hulp om een te snelle of te grote voeding te verwerken. Dan wil je kind zuigen om het eten laag te houden, niet om (nog) meer te drinken.

Kijk niet alleen naar het mondje van je kind maar ook naar de rest van het lijfje:

  • oogjes open of juist dicht, aankijken of wegkijken?
  • handjes als vuistjes of open, bij mondje of weggestrekt?
  • zuigen op je pink of speen of weigeren?

Ontwikkeling mondje en lichaam bevorderen

Wissel de arm waarin je je kind de fles geeft af: de ene keer links de andere voeding rechts. Of wissel halverwege van arm. Zo voorkom of beperk je een voorkeurshouding bij je kind.

Geef een flessenspeen met een klein gat, zodat je kind lekker mag zuigen. Een flesvoeding zou 10-15 minuten kunnen duren. Zo traint je kind de mondspieren goed.

En om dat nog leuker te maken kun je mondspelletjes doen. Hoe jong je kind ook is, hij of zij probeert je al na te doen. Dus doe het vóór:

  • Mondje wijd open
  • Tong uitsteken
  • Tuitmondje maken

En later heel hard brrrrrrr doen met je lippen op elkaar bijvoorbeeld.

Immuunsysteem bevorderen

Knuffel veel, en zoen je baby waar en wanneer je maar wilt.

Het lijkt onhygiënisch maar dingen in jouw mond schoonmaken en dan aan je baby geven versterkt mogelijk het immuunsysteem van je kind. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23650304/ Let op: doe dit niet als je zelf een heel slecht gebit hebt met veel gaatjes of tandvleesontsteking, en ook niet als je zelf ziek bent natuurlijk.

Ga veel naar buiten met je kind en laat het zodra het groot genoeg is spelen in het gras, ga naar de geitenboerderij en laat beestjes aaien en wees niet te bang voor vies worden. Zo bouwt je kind een goed immuunsysteem op.

Overweeg het gebruik van glazen flessen in plaats van plastic:  https://nos.nl/artikel/2353132-onderzoekers-baby-s-krijgen-microplastics-binnen-via-flesjes.html

En als je iemand hebt die gekolfde melk over heeft dan is donormelk natuurlijk geweldig. Kijk op www.moedermelknetwerk.nl als je melk zoekt (en ook als je dit leest uit interesse terwijl je wel borstvoeding geeft en meer hebt dan je kind nodig heeft).

Probeer vooral jullie kind te voeden zoals dat bij jullie past. En als dat anders is dan je van plan was benader dan dat wat je wou zo goed mogelijk. Jullie kind, jullie vorm, jullie leven.