Borstvoeding(sbegeleiding) en Covid-19

Het is een nare paradox. Juist in tijden dat er een virus rondwaart dat luchtweginfecties kan geven is borstvoeding belangrijk. En juist nu is er de aanbeveling om fysieke afstand te houden.

Zonder symptomen zijn bij borstvoeding geen speciale maatregelen nodig behalve grondig handen wassen. Bij flesvoeding is daarnaast goede hygiëne (zorgvuldig klaarmaken van de melk en uitkoken van alle gebruikte materialen) nog belangrijker dan normaal.

Als een van de ouders/verzorgers klachten heeft (ook milde!) dan is het voor het voeden van de baby belangrijk om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden. Bij flesvoeding de fles laten geven door iemand die geen klachten heeft, en bij borstvoeding zou een mondmasker een oplossing kunnen zijn als dat in huis is én goed gebruikt wordt, of in het uiterste geval afkolven en de fles laten geven.

Hoe dan ook is borstvoeding tijdens een pandemie als deze de eerste keus. Het virus wordt voor zover nu bekend niet overgedragen via moedermelk, en borstvoeding beschermt tot op zekere hoogte tegen complicaties bij luchtweginfecties.

Maar dan… wat als je hulp nodig hebt bij borstvoeding? Tijdens een consult is er sprake van direct contact zowel met de moeder als met de baby, ook als ik hand-off werk. En nabij contact wordt nu ontraden.

Ik ga de komende weken proberen zo goed mogelijk te werken via video/skype/facetime/zoom… wat er maar kan. Dus als je een afspraak wilt maken maak die dan vooral. Ik bel je en dan bespreken we hoe we het kunnen aanpakken. Het zou bijvoorbeeld fijn zijn als er iemand bij je is die kan filmen met je telefoon of laptop zodat ik mee kan kijken.

Ideaal? Nee. Maar het lijkt op dit moment het veiligste aanbod te zijn dat ik kan bieden. Zodra er weer meer kan kom ik weer graag bij je langs.